Laholms gille 2012

Laholms gille – vårt första tillfälle att som gäster representera Lunda gillet. Våra kunskaper om representationen och dess innebörd var bristfälliga. När vi lämnade Lund erinrade Fabian att Bengt L Andersson hade burit några regalier på Thumatorps gille i somras. En intuition fick honom att ringa Anna Lisa Lindgren för att stämma av bestämmelser kring regalierna. Det visade sig att Fabian hade glömt att meddela att regalierna skulle hämtas ut, vilket gjorde att vi fick åka till Laholm utan dessa tecken. Fabians förslag på att vika och tillverka några regalier i aluminiumfolie vann inte bifall hos Anna Lisa men möttes dock med ett gott skratt.

Resan upp var full av förväntan och årets första riktiga vårdag medförd att timman till Laholm avverkades i lätthet. Väl framme i checkade vi in oss på stadshotellet och gick ut en kort runda för att utforska omgivningarna.

 

Åldermannen inbjöd till välkomstdrink i Stadshotellets matsal där alla gästerna presenterades för varandra. Trots vårt unga medlemskap i gillet återfanns välkända ansikten och nya bekantskaper stiftade med Skanör, Landskrona, Ringstedt, Ystad, Ronneby, Thumatorp och värdgillet Laholm.

Cermonin i Laholm tar sig plats i teattersalongen som ligger i samma byggnad som Stadshotellet. Förrummet till salongen serverades ett glas mousserande vin som kunde avnjutas med övriga gäster under tiden man överblickade Lagan sakta flyta förbi utanför panoramafönsterna. Teatersalongen storlek ställer krav på god logistik för att alla skall hamna på rätt platser, därför parades samtliga ihop innan intåg i salongen.

Teaterscenn bakom åldermanens prodium prydes av gillets fana och, lite förvånade, med skyltdockor iförda flytväst, I sina inledande ord presenterade åldermanen att det är 100 år sedan Titanic förliste och detta var ett sätt att upplysa om tragedin som faktiskt har lokal förankring. En broder från Knäred befanns sig på Titianic när den förliste och var en av de överlevande som tog sig till New York i april 1912.

Parentationen av fyra systrar och bröder var extra högtidlig och mycket personlig, då den korta tystnaden som uppstod vid tändandet av varje ljus för varje syster och broder fick en att stanna upp och reflektera djupare över innebörden. Tätt på recepierades nitton systrar och bröder, vilken vi fick höra var en god tillväxt för gillet.

Laholmsgillet delar varje år ut ett kulturstipendium. I år gick det till en 13 årig trumpetare, Adam Sass, som imponerat i konserter med sitt solospel. Vi fick avnjuta två stycken av honom, ett klassiskt och ett jazzigare. I det senare kändes han mer bekväm och avslappnad då han stampade takten och svajade lätt under musicerandet.

Gilleskrönikan behandlade sommarolympiaden som bjöd på historiska tillbakablickar kring samhälle och politiskt läge i Europa. Den klassiska marathon historien om japanen Kanaguri som bröt loppet, satte sig och fika i en trädgård, reste hem utan att meddela OS kommittén och hur han sedan 54 år flögs till Stockholm för att korsa mållinjen på tiden ”54 år, 8 månader, 6 dagar, 8 timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder”.  Utöver de otroliga svenska resultaten nämndes även dåtidens regler för olika olympiska grenar, ex. brottningsmatcher avgjordes när motståndaren låg på rygg. En av semifinalerna höll på utomhus på en stekhet brottarmatta i över 11 timmar. Vinnaren kunde av naturliga skäl inte ställa upp i finalen dagen efter.

Dekorering av tioårsband, fågelkung och fågeldrottning avklarades i en enkel och trevlig ritual innan vi förflyttas till middagen på Gröna Hästen, en restaurang med tre glasväggar som vetter ut mot med Lagan.  Kvällen till ära hade ett hundratal stora marschaller tänds upp på backen utanför att förhöja den högtidliga stämningen.

Maten till de strax över 100 gästerna serverades av krögaren och hans fyra kypare. Det var en fantastisk smakkomposition, rikligt med mat, professionellt tillagat och serverat med omsorgsfullt valda viner. Det var en riktig högtidsmåltid som vi kommer att minnas och menyn prisades av flera gäster under hela kvällen.

Avslutningsvis bjöd Swing In, ett niomansorkster upp till polonäs, fransäs och annan dans. En fantastisk kväll full av fantastiska människor med intressanta historer och livsöden. En fest att minnas och när aftonen var över kändes det skönt att hotellets mjuka säng fanns i samma byggnad.

Datum i arkivet:

 

Rulla till toppen