PAPEGOJSKJUTNING
En söndag i slutet på maj månad hålls Papegojskjutning på något större gods eller slott i Lunds omgivning. Bröder och systrar skjuter enligt tradition med pil och båge på tavlor formade som papegojor i kampen om att bli utsedda till Fågelkung respektive Fågeldrottning. Sedan 2010 utses även en Fågelprins- och Fågelprinsessa bland vinnarna i den yngre generationen. Den deltagare som varit medlem i Gillet under längst tid koras till Majgreve respektive Majgrevinna. En välsmakande lunchbuffé serveras till tonerna av mässingsorkester.
Vad är Papegojskjutning?
Papegojskjutning är benämning på målskjutning med pilbåge eller armborst mot en på hög stång placerad fågelbild (fornfranska: papagai). Seden utövades särskilt inom de medeltida Gillena vid första majfirandet och är fortfarande en tradition inom framför allt Knutsgillen runt om i landet.
Övningsskjutningen under medeltiden var viktig för borgarnas förmåga att försvara sina städer och säkerställa medborgarnas trygghet. Skjutningen förekom och förekommer även med kanon. Vinnaren i skjutningen fick titeln ”papegojkung”.
(Källa: Bra Böckers lexikon, 1978)