Reseberättelse: Högtidsstämma och supé med Knutsbal på Ronneby Brunn

Lördagen den 23 april så avhöll S:t Knuts Gille i Ronneby sin högtidssammankomst och jag hade förmånen att få representera Lundagillet.

Gästerna samlades i Prästgården och hälsades välkomna av ålderman Lars Malmgren och oldfru Christel. Förutom Lund så var även Gillena i Ystad, Landskrona, Skanör-Falsterbo, Laholm, Tumathorp och Ringsted representerade. Högtidstämman avhölls i Heliga Kors Kyrka i Ronneby. Kyrkan uppfördes under 1100-talet och interiören präglas av de fantastiskt vackra tegelvalven och stor rikedom av inventarier, bl a en praktfull altaruppsats. Högtidsstämman innehöll parentation av en avliden syster, högtidstal av åldermannen, reception av fyra knutsbröder och två knuts-systrar, utdelning av silverduva till en knutsbroder och så korades fågelkung. Gilleskaplanen Anna-Louise Trulsson höll en fin andakt. Dessutom utdelade Ronnebygillet ett stipendium till Line Christiansen för hennes magisterarbete om sjuksköterskors användning av IKT (informations- och kommunikationsteknologi) i primärvården. Hela högtiden inramades av stämningsfull och vacker musik, bl a orgel och trumpet.

Därefter så fortsatte kvällen med supé och Knutsbal på Ronneby Brunn. Ett 70-tal gäster samlades kring festliga bord och vi bjöds på en fantastisk god festmåltid med tegelrökt skinka från Bromölla med tryffelcrème, surdegskrutong och örtsallad som förrätt, pocherad torskrygg med brynt smör och pepparrot samt potatispuré Antica Osteria från Italien till varmrätt och en gudomlig dessert med vit chokladmousse och hallontårta med bärgrädde. Till detta serverades utvalda goda viner. Under måltiden hölls många trevliga tal och tacktalet hölls av åldermannen i Laholm Per Karlsson.

Efter middagen så dansades det flitigt till Anette Castell Swinging 5.

Stort tack till Ronnebygillet för en traditionsfylld upplevelse med både glädje och fest.

Rulla till toppen